Wie zijn wij?

Passie voor God, voor jongeren en voor de stad, Lelystad. Onze droom is dat deze drie dingen samenkomen in een mooi project voor Eritrese jongeren. De droom van de initiatiefnemers van dit project is dat Eritrese jongens en meiden in Lelystad leren leven zoals God dat graag wil: positief, liefdevol, met ontwikkelde talenten, met kansen in de Lelystadse maatschappij, dat de Lelystadse Eritrese jongens en meiden mogen opbloeien en dat Lelystad hierdoor een nog mooiere stad mag worden.

Initiatiefnemers
Initiatiefnemers zijn Jettie Hijmissen en Rick van der Molen.

Jettie Hijmissen (1983): Ik werk nu bijna 8 jaar bij Jade Zorggroep en ik begeleid daar alleenstaande minderjarige asielzoekers. In dit werk heb ik veel ervaring opgedaan met het werk onder jongeren en specifiek onder jongeren uit andere culturen en met andere gewoontes en talen. Een jaar of twee geleden zijn er plotseling veel Eritrese jongeren bij Jade komen wonen. De eerste tijd gaf dit veel onrust. Er was veel ontevredenheid, vandalisme, alcoholproblemen en soms agressie. Ik heb mij verdiept in de achtergrond van de jongeren en heb geleerd en ervaren dat zij door veel aandacht, tijd, positieve bekrachtiging en veel begrip, enigszins kunnen leren vertrouwen. Het belangrijkste ingrediënt voor de begeleiding van deze jongeren is een ´warm hart´.
Als jongeren 18 jaar zijn, moeten ze zelfstandig gaan wonen. Ik zie dat vaak misgaan. Vanuit en naast mijn werk bij Jade Zorggroep heb ik een plan opgesteld voor begeleiden van jongeren die 18 jaar zijn geworden ´een goed begin is het halve werk´. Dit is bij gemeente Lelystad aangeboden. Wellicht dat het Eritrees restaurant een invulling van deze begeleiding kan zijn.

Rick van der Molen (1975): Ik heb 7 jaar als jongerenwerker voor Youth for Christ / Meeting Point in de Zuiderzeewijk in Lelystad mogen werken onder Marokkaanse jongens. Daarna heb ik twee jaar in Huancayo in Peru gewoond. Daar heb ik samen met mijn vrouw in de armste wijk van de stad een jongerenlokaal geopend. We hebben daar, door het aangaan van relaties, de kinderen helpen groeien en bloeien op alle vlakken van hun leven. Daarnaast hebben we wekelijks de jeugdgevangenis van de stad mogen bezoeken.
Tijdens mijn werk als jongerenwerker bij Youth for Christ in Lelystad heb ik veel mogen leren over het werken onder Marokkaanse jongeren en over hun cultuur. Ook heb ik bij het opzetten van ons jongerenproject in Peru en bij Youth for Christ, veel ervaring opgedaan met het begeleiden van vrijwilligers en medewerkers, het schrijven van jaarplannen, het werven van fondsen en donateurs, het spreken in kerken, het schrijven van nieuwsbrieven, en het enthousiasmeren van mensen en netwerkpartners voor het werk onder jongeren.

Tijdens ons mooie, maar soms ook moeilijke werk onder jongeren hebben we twee dingen in de praktijk mogen leren: alle kinderen zijn een wonder en jongeren bloeien op door oprechte aandacht en liefde. Het is mooi om te zien hoe een kind opbloeit als het liefde krijgt. Gaaf om mee te maken dat een meisje trots is als zij een compliment krijgt. Ontroerend om mee te maken dat een jongen in de gevangenis leert dat ook hij belangrijk is…Daarom willen wij ons voor de rest van ons leven inzetten voor jongeren in nood.